さむがりがさむいところへ

スウェーデン北部にある小さな町、ウメオに1年留学をすることになったので、日々の写真とマンガ日記と思ったことメモと教育実習日誌

10月18日 中国にくじゃが

あいばんが「Chinese Niku-Jaga」を作ってくれると言うので、課題をほったらかしてとんでいきました。

 

写真左の黒っぽい煮物です。

ちなみに右のパンみたいなやつは、イギリスでいう白ごはんらしい。でも名前はYorkshire Pudding。ぜんっぜんプディングじゃないんですけどね。

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感想。とってもおいしい。でも肉じゃがではない。

見た目も味も、日本の豚の角煮と一緒です。甘しょっぱくて、豚肉がほろっと口の中でとろけます。

昨日も書いたけれど、つくづくアジア圏って味覚が似てるんだなあ。絶対、これ日本人が大好きな味です。

 

あいばんにレシピを聞いたら、翻訳して送ってくれました。

Chinese 肉じゃが


Ingredients for 4

Pork with 5 layers - 400 to 500g

Potatoes - 4 to 5

Chinese cubic sugar - 60g (I use some honey around 20ml and 40g of cubic sugar last time)

Chinese soy sauce - 60ml

Chinese colouring soy sauce - 30g

Chinese cooking wine - 40ml

Eggs - 4

Star anise - 3

Leek - some

Water - 350 to 400ml

 

Procedures

1. Boiled the pork until it turns white

2. Cut the pork into cubic shape

3. Put all soy sauce, cooking wine, cubic sugar, leek, star anise and water in a big pot and boil it

4. At the same time, boil the egg until they’re completely cooked, then remove the shell

5. Peel the potatoes and cut it smaller

6. When the sauce is boiled, put porks, eggs and potatoes into the sauce

7. Cover the pot with lid and cook it with small power

8. Cook it for at least an hour to get the best texture of meat

 

Points be careful:

Since potatoes will release water when they’re cooked, be careful of the volume of water in the sauce. If they is too much water, boiled it longer without the lid to evaporate the excess water.

 おうちでもぜひやってみようと思います。

 

 相変わらずスマホの関係でマンガがうまくアップロードできませんでした・・・新しいやつ早く届くといいな。

 

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ごはんのあとは、昨日作ったカードでさっそく人狼ゲームをしました。

でも6人だと、スマホじゃなくてアナログだとやっぱりちょっと物足りない・・・。また人数を集めてやらねば!

 

 

そんなわけで、私はげんきです!